Zanut
Je to rodinné vinařství, kde již několik generací uchovává ušlechtilé a tajemné dovednosti vytváření vynikajících vín. Kořeny vinařství sahají do dávné doby, ale nedávná historie začíná v roce 1976, kdy se stalo prvním privátním producentem v bývalé Jugoslávii.
Dnes tu hospodaří dvě generace, otec Franc a syn Borut. Vinařství spravuje Borut s velkým respektem k přírodě a tradicím. Vnáší do rodinné lásky k vinařství tradiční znalosti, nové dovednosti a moderní technologie, aby vytvořil příběh excelentního vína – vína s charakterem.
Je to malé vinařství, které pracuje zejména na kvalitě. Jejich vína získala celosvětové uznání a můžete je najít v prestižních restauracích v Evropě a USA.
Hrozny jsou pěstovány výhradně na jejich vinicích, na vybraných, slunbečných stranách kopců pohoří Goriška Brda blízko vesniček Neblo a Golo Brdo.
Obhospodařují okolo sedmi hektarů vinic (cca 25.000 hlav) na typické brdské půdě složené ze slínu, břidlice a pískovce, která je velmi bohatá na minerály. To společně se středozemským sluncem a alpským světlem vytváří ideální podmínky pro vinohradnictví. Stupňovité travnaté vinice leží ve velmi slunečné oblasti 75 až 160 m nad mořem.
Pěstují vinou révu způsobem, který jí nutí „bojovat“ o vodu a živiny. To dává vínu eleganci a strukturu. Vinice jsou minimálně zatíženy; nízký hektarový výnos zajišťuje vysokou kvalitu produkce.
Některá vína požadují delší dozrávání. Aby se předešlo poškození hroznů, sklízí se ručně do malých nádob. Se sklizní nepospíchají, začínají celkem pozdě, až když hrozny dosáhnou plné zralosti, a končí až koncem října.
Hrozny jsou zpracovány a vína jsou vyráběna metodami, které jsou v souladu s přírodou. Vinařství je zahrnuto v systému certifikovaného udržitelného zemědělství. Uvědomují si, že pouze nejlepší hrozny dávají výjimečná vína.
Srdcem vinařství je vinný sklep. Je celý umístěný pod zemí, což vytváří výborné podmínky pro kvalitní zpracování hroznů a přirozené (optimální) zrání vína. Je vybaven moderní technologií. V první části jsou nerezové tanky napojené na centrální chladicí systém zajišťující kvašení a zrání mladého, svěžího vína. Ve druhé části jsou uchovávány lahve a dubové sudy různých rozměrů, ve kterých zrají výborná červená vína určená pro archivaci. Tato vína nejsou filtrována a reprezentují nejlepší výběr.
Výroba a zrání vín jsou založeny pouze na přírodních metodách s minimálními zásahy, aby si udržely typickou charakteristiku jednotlivých odrůd a silně vyjádřenou gout de terroir. Vínu dovolují zrát pouze přírodně bez významných zásahů a chemických doplňků.
Vína s tělem a duší.
Každé víno má svůj vlastní charakter a každé má svůj vlastní příběh. Ale všechna bez výjimky vyjadřují příběh lidí a původní krajiny – jílová půda vyživující rostliny, doteky žhavého slunce, horký vánek přinášející pozdrav od moře a silný severní vítr (burja), který je posiluje.
S ohledem na terroir (pěstitelské podmínky dané vinice – nadmořská výška, poloha, klimatické podmínky a další faktory ovlivňující růst a kvalitu révy a tím i kvalitu hroznů) jsou jejich vína extrémně minerální a „vřelá“, „zakulacená“ a silná, plná sluneční energie. Všechna vína jsou vyráběna pouze z vysoce kvalitních hroznů z jejich vinic.
Produkují přes 500 hl vína ročně – 2 červené a 6 bílých odrůd. Vína jsou dodávána na trh ve dvou skupinách:
-
základní řada: svěží, mladá, jednoduchá vína z mladších vinic – Merlot, Rulanské šedé, Rulanské bílé a Sauvignonasse (dříve Tokaj)
-
prémiová řada: komplexní, výjimečná vína vyráběna se speciální péčí ze starších vinic -- svěží vína jako Sauvignon, Rebula a Cabernet Sauvignon -- výjimečná, „zralá“ vína jako Jama, Cabernet Sauvignon Augustus a Merlot Brjač – používají se pouze nejlepší výběrové hrozny