Valtuille de Abajo Vino de Villa
Vlajková loď vinařství José Antonio Garcia!
Kategorie: | VÍNA |
---|---|
Odrůda vína: | CUVÉE |
Země: | ŠPANĚLSKO |
Region: | RIAS BAIXAS DO |
Obsah cukru: | Suché víno |
Objem lahve: | 0,75 l |
Region Bierzo přijal nový klasifikační systém, podle burgundské struktury- regionální, vesnická a jednotraťová vína (tzv. Paraje v Bierzu). V systému klasifikace Vino de Villa musí pocházet 100 % hroznů z vinic v určené obci a výnosy musí být alespoň o 20 % nižší
limit pro D.O. Bierzo (25 % pro vína Paraje). Další předpisy zaměřené na kvalitu byly
implementovány a nyní dělají z apelace Bierzo předního výrobce kvalitního vína
nejen ve Španělsku, ale v celé Evropě.
Vlajková loď Valtuille Vino de Villa pochází z málo výnosných vinic ve vesnici Valtuille
de Abajo, z jedné nejstarších vinic vesnice, se smíšenými aluviálními a jílovitými půdami s širokou škálou kamenů osázených ve výšce 550 m nadmořské výška. Víno se vyrábí z kofermentované mencíi a 15% bílých hroznů (doña blanca, palomino a godello) z různých starých vinic vybraných pro vysokou kvalitu.
Valtuille Vino de Villa prezentuje šťavnatý červený ovocný charakter vín Valtuille. Má bohaté ovoce, hedvábné třísloviny a suchý, pikantní závěr, díky kterému vyniká
v párování jídla.
Vinifikace – Po ruční sklizni je 35 % hroznů odstopkováno, zatímco 65 % zůstává jako celé shluky. Víno je poté spontánně spolufermentováno s domácími kvasinkami ve velkých otevřených foudrech po dobu 40 dnů bez regulace teploty. Ve vinařství se nepoužívají žádná čerpadla s jemným stáčením pomocí gravitace. Malolaktická fermentace je spontánní. Zrání probíhá na jemných kalech v nových a starých francouzských dubových sudech (300L a 500L) po dobu 11 měsíců.
Hrozny: 85 % Mencía s 15 % Godello, Palomino a Doña Blanca
Věk révy: Réva vysázená v letech 1914 až 1934 Půda: Hlína a písčitá hlína
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
José García se vinařství ujal v roce 2010, čímž se vrátil k rodinné tradici po návratu z Barcelony. Hospodaří na vinicích, které zasadil jeho dědeček mezi lety 1920 až 1940 na krásných strmých svazích. Vinice VALTUILLE se nacházejí v nadmořské výšce 500- 550mnm, zatímco CORULLON v nadmořské výšce 800-1000mnm, obě na jílovém, písečném a kamenném podloží. Je jediným vinařem z této oblasti, který pěstuje révu v obou těchto místech.
Vína odrážejí podstatu tradičního malého vinařstvi a hospodářství, které charakterizuje unikátní víno z oblasti Bierzo. Vyrábí vína s respektem k přírodě a kraji, podle myšlenky celeho vinařského rodu, aby vinice zůstaly dalším generacím. José svá vína popisuje jako čistá a upřímná. Odrážejí nejen oblast Bierzo, ale samotného vinaře.
Minimálně zasahuje do procesu výroby vína- bez ovlivňování teploty, pouze s přírodními kvasinkami a filtrace. Na vinicích klade důraz na biodiverzitu, nepoužívá pesticidy a víno sklízí zásadně ručně.