Un culín Mencía de Valtuille 2021
Nový očník našeho oblíbeného Un culínu! Doporučujeme koupit oba ročníky a užít si porovnání.
Kategorie: | VÍNA |
---|---|
Odrůda vína: | CUVÉE |
Země: | ŠPANĚLSKO |
Region: | D.O. BIERZO |
Ročník vína: | 2021 |
Obsah cukru: | Suché víno |
Objem lahve: | 0,75 l |
Hrozny pro produkci tohoto cuvée byly sklizeny z vícero vinic Valtuille de Abajo v nadmořské výšce 500-550 mnm, kde jsou vinice jak s písčitými plochami i hliněnými půdami pod vrcholky štěrkových svahů. Na štěrkových svazích je půda chudá na živiny, je na nich malý výnos, ale vysoká kvalita hroznů. Vinice byly vysázeny v letech 1920 - 1940 v hustotě 4.500 rostlin révy vinné/ha.
Un culín je cuvée: 85% Mencía a 15% červené i bílé odrůdy (Godello Doña Blanca, Alicante Bouchet, Palomino…)
Sklizeň probíhá selektivně a ručně do 14 kilogramových nádob. Většina použitých hroznů byla odstopkována, část byla použita vcelku. 20 dní na slupkách, spontánní kvašení, včetně malolaktické fermentace.
Specifika ročníku 2021:
Prosinec byl opravdu propršený a s několika dny s velmi nízkými teplotami, kolem -7º (zničená Filomena). Únor byl také deštivý s pár krásnými jarními dny. V březnu a dubnu jsme ale měli mrazivé dny, které vystřídalo krásné, slunečné jaro, které v podstatě trvalo do 16. června, kdy zasáhlo některé oblasti Valtuille velké krupobití. Následovalo hezké léto s pár velmi horkými dny a sklizeň byla zahájena 28. srpna
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
José García se vinařství ujal v roce 2010, čímž se vrátil k rodinné tradici po návratu z Barcelony. Hospodaří na vinicích, které zasadil jeho dědeček mezi lety 1920 až 1940 na krásných strmých svazích. Vinice VALTUILLE se nacházejí v nadmořské výšce 500- 550mnm, zatímco CORULLON v nadmořské výšce 800-1000mnm, obě na jílovém, písečném a kamenném podloží. Je jediným vinařem z této oblasti, který pěstuje révu v obou těchto místech.
Vína odrážejí podstatu tradičního malého vinařstvi a hospodářství, které charakterizuje unikátní víno z oblasti Bierzo. Vyrábí vína s respektem k přírodě a kraji, podle myšlenky celeho vinařského rodu, aby vinice zůstaly dalším generacím. José svá vína popisuje jako čistá a upřímná. Odrážejí nejen oblast Bierzo, ale samotného vinaře.
Minimálně zasahuje do procesu výroby vína- bez ovlivňování teploty, pouze s přírodními kvasinkami a filtrace. Na vinicích klade důraz na biodiverzitu, nepoužívá pesticidy a víno sklízí zásadně ručně.