Ried Spitzerberg Erste Lage 2017
Elegantní, plná frankovka z vinice Spitzberg, ideální pro archivaci
Kategorie: | VÍNA |
---|---|
Odrůda vína: | FRANKOVKA |
Země: | RAKOUSKO |
Ročník vína: | 2017 |
Obsah cukru: | Suché víno |
Objem lahve: | 0,75 l |
Spitzerberg je vápencový blok asi 5 km dlouhý a 300 metrů vysoký východně od Carnunta. Nachází se v extrémně větrem exponované rovině mezi Alpami (pohoří Leitha) a Karpaty (pohoří Hainburg).
Množství srážek na Spitzerbergu je jen asi 400 mm za rok a letní teploty často dosahují 35 až 40 stupňů. Vápencová písčitá půda dokáže uchovat velmi málo vody, což vede k velmi nízkým sklizňovým výnosům maximálně 3000 kg hroznů na hektar.
Blaufränkisch je tradiční odrůda na Spitzerbergu, nemá problém s extrémně horkým letním obdobím, kdy se neočekávají žádné srážky, takže hrozny produkují malé množství cukru a zachovávají si, pro tuto odrůdu typickou kyselou strukturu, která zaručuje pomalý vývoj a dlouhou životnost.
Hrozny jsou ručně a selektivně sbírány, ve sklepě jsou lehce rozdrceny a částečně macerovány se stopkami v otevřených kvasných kádích. Toto louhování je velmi šetrné a zcela bez tlaku. Fermentace začíná po několika dnech díky divokým kvasinkám, spontánní kvašení probíhá velmi pomalu a při pokojové teplotě, rmut se nezahřívá ani nechladí. To zaručuje velmi precizní a aromatická vína. Po cca 20 dnech se víno lisuje a následně zraje v 1000 litrových dřevěných sudech, přičemž nejsou používány nové sudy, aby víno prezentovalo odrůdové tóny. Během 20měsíčního zrání je víno pouze jednou přemístěno, a nakonec lahvováno bez filtrace.
Víno je plné, má komplexní aroma a hodně hutnosti. Zároveň je svěží a elegantní, což je pro vína ze Spitzbergu typické.
Zbytkový cukr: 1g/l
Kyselina: 5g/l
FALSTAFF: 95 bodů
WINE ENTHUSIAST: 96 bodů
WINE SPECATATOR: 94 bodů
GENUSSMAGAZIN *****
A LA CARTE: 96 bodů
WEIN PLUS: 92 bodů
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Dorli Muhr obnovila rodinnou tradici vinohradnictví po ukončení vysokoškolských studií. Nejprve si založila marketingovou agenturu, zaměřenou na víno, gurmánské a kulinářské produkty Wine&Partners a poté osázela vinnou révou rodinné pozemky na vrchu Spitzberg, které ležely ladem. S tehdejším manželem se pustili do produkce vína a postupně nakoupili další vinice a jejich produkce rosta, stejně jako kvalita jejich vín.
Po rozvodu ukončili také své pracovní vztahy a Dorli vede krásné vinařství sama, pod svým jménem. Sídlo jejího vinařství je v Prellenkirchen, kde před lety s vinohradnictví začínali její prarodiče. Žije tam se svou dcerou Annou a její vinařství produkuje opravdu fantastická vína, o čemž svědčí i jejich vysoké hodnocení odborníky i vinařskými magazíny.
Průvodce vínem Falstaff Rakousko 2023/24
"Srdcem vinařství je malý vinohrad na Ried Roterd: 0,17 hektaru, který v roce 1918 dostala jako svatební dar babička Dorli Muhr Katharina. V roce 1996 Dorli Muhr tento pozemek revitalizovala a projekt od té doby neustále roste. Dorli Muhr nyní obdělává na Spitzerbergu dvanáct hektarů vinic ekologickými metodami. Výnosy jsou velmi nízké: Dorli Muhr vyrábí pouze asi 40 000 lahví na dvanácti hektarech, z nichž asi 85 procent tvoří frankovka. Vína jsou velmi koncentrovaná a přesto velmi lehká a elegantní díky vápencovým půdám. Vína Dorli Muhr jsou také známá pro svou hedvábnou hustotu a úžasnou délku. Zhruba čtvrtina produkce se prodává v Rakousku, na exportní trhy patří USA, Velká Británie, Irsko, Belgie, Švýcarsko, Thajsko a Austrálie. Od ročníku 2018 jsou vína certifikována jako bio. V roce 2004 založila Dorli Muhr skupinu vinařů orientovaných na kvalitu, kteří společně definovali kritéria pro použití původu „Spitzerberg“ a od té doby se vzájemně podporují ve výrobě obzvláště jemných frankovek. Tímto způsobem se v posledních letech podařilo upoutat pozornost národních i mezinárodních vinařských odborníků. V neposlední řadě díky této iniciativě byl Spitzerberg jmenován prvním místem sdružením „Traditional Wineries Austria“. Vinařství v současné době zaměstnává pět lidí. Vinifikaci zodpovídá Lukas Brandstätter, rodák z Eisenbergu, který cenné hrozny pečlivě zpracovává na elegantní vína."