Pinot gris II. 2022 pozdní sběr, suché
Jemná, elegantní rulanda šedá z Pavlova!
Kategorie: | VÍNA |
---|---|
Odrůda vína: | RULANDSKÉ ŠEDÉ |
Země: | ČESKÁ REPUBLIKA |
Region: | PÁLAVA |
Ročník vína: | 2022 |
Obsah cukru: | Suché víno |
Objem lahve: | 0,75 l |
8hodinová macerace, více než 6měsíční zrání na jemných kalech v nerezu
Alkohol: 13%
Zbytkový cukr: 4g/l
Zbytková kyselina: 7 g/l
Viniční trať: Pod Pálavou
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Ilias je vskutku rodinného charakteru - veškeré práce zastávají vlastními silami rodinní příslušníci. Historie vinařství je sice poměrně krátká, ale zato dynamická. Vše začalo v roce 1998, kdy si pan Ilias v malebném Pavlově vyhlédl polorozpadlou chalupu. Stavení společně s bratrem Tomášem přestavěl do dnešní obyvatelné podoby.
Přemýšlel, jak nejlépe zabezpečit svou početnou rodinu a napadlo ho, že bych si mohl zkusit vyrobit vlastní víno. Své první dva demižony vyrobil v roce 2000 u Radka Nepraše, který mu byl ve vinařských začátcích ochotným a trpělivým rádcem. Vinaření se z koníčka během několika let stalo jeho hlavní náplní a zdrojem obživy. Ruku v ruce s tímto vývojem jde i postupné rozšiřování výrobních kapacit a modernizace používané technologie.
V poslední době rozšířili provoz tak, aby získali prostor potřebný pro zpracování a výrobu vytýčených 40-50 tisíc lahví ročně. Již od roku 2011 vyrábí biovína. Laicky řečeno, vína neošetřuje chemickými prostředky, ale v boji proti škůdcům, nemocem a nepřízni počasí používá šetrné přírodní přípravky.
Převážná většina jejich vín pochází z vlastních vinic o rozloze necelých 6 hektarů, a to konkrétně z viničních tratí U třech panen (Rýnský ryzlink, vlašský ryzlink), U božích muk (Veltlínské zelené) a Slunný vrch (ostatní odrůdy). Své portfolio rozšířili i o 20 let starý vinohrad U božích muk, ze kterého od roku 2009 sklízí Veltlínské zelené, a už v roce 2015 sklidili první panenskou úrodu podsazené Pálavy. Vinohrady na Slunném vrchu si vlastnoručně vysadili v letech 2002-2003.
Bílá vína kvasí a zrají v nerezových tancích, červená pak v dřevěných sudech barrique. Doba zrání v tancích resp. sudech se pohybuje od 8 do 24 měsíců. Součástí filozofie výroby bio vín je nejen absence použití chemických postřiků na vinicích, ale také výroba vína bez použití moderních přípravků ovlivňujících chuť a vůni. Přístup k výrobě vín se podřizuje skutečnosti, že patent na jejich výrobu má příroda a tudíž není nutné jí řízenému procesu pomáhat umělými prostředky. Díky tomu je pak v chuti Iliasových vín jasně zřetelný minerální charakter typický pro pálavské viniční tratě s vysokým obsahem vápníku v půdě. Jejich vína se dále vyznačují nejen nízkým obsahem síry (od 48 mg/l do 100 mg/l veškeré síry), ale v prvním roce zrání v lahvi také jemnou perlivostí. Tato perlivost je důsledkem skutečnosti, že s víny ve sklepě příliš nemanipulují, tudíž kysličník přirozeně vytvořený v průběhu kvašení nemá možnost se uvolnit.