Julia 2021
Jemné ale zároveň intenzivní cuvée z oblasti Bierzo
Kategorie: | VÍNA |
---|---|
Odrůda vína: | CUVÉE |
Země: | ŠPANĚLSKO |
Region: | D.O. BIERZO |
Ročník vína: | 2021 |
Obsah cukru: | Suché víno |
Objem lahve: | 0,75 l |
Hrozny pro výrobu Julie byly sklizeny v vinice Villafranca del Bierzo, kde jsou převážně jílové a břidlicové půdy. Révě zde roste v nadmořské výšce 550 m a velmi ji ovlivňuje místní klima, tedy kontinentální s výrazným atlantickým vlivem.
Cuvée- 65 % Mencia, 35 % bílých původních odrůd pěstovaných společně na vinici Villafranca del Bierzo: Godello, Doña Blanca, Palomino…
Sklizeň této vinice, vysázené kolem roku 1960 s hustotou 4500 rostlin/ha, probíhala ručně a selektivně do 14 kilových boxů. Jsou odstopkovány, ale ponechány vcelku, spontánní intracelulární alkoholová fermentace probíhá s využitím původních kvasinek, po ní následuje lisování v pneumatickém lisu. Víno zraje 12 měsíců na jemných kalech s jablečno-mléčnou fermentací v použitých 500L francouzských sudech.
Obsah alkoholu: 12,8 %
Specifika ročníku 2021: Prosinec byl opravdu propršený a s několika dny s velmi nízkými teplotami, kolem -7º (zničená Filomena). Únor byl také deštivý s pár krásnými jarními dny. V březnu a dubnu jsme ale měli mrazivé dny, které vystřídalo krásné, slunečné jaro, které v podstatě trvalo do 16. června, kdy zasáhlo některé oblasti Valtuille velké krupobití. Následovalo hezké léto s pár velmi horkými dny a sklizeň byla zahájena 28. srpna
Cuvée Julia je zábavně energické, s velmi světlou barvou a intenzivní vůní jahod, malin a rybízu. Chuť je svěží a elegantní, s živou, osvěžující kyselinou a pikantním balzamikovým závěrem. Má středně plnou chuť se sametovými tříslovinami a lahodným, pikantním ovocem. Neuvěřitelně pitelné.
Wine & Degustation 2024 víno měsíce- zajímavost měsíce:
Světlejší rubínová barva s fialovými odlesky a vyšší viskozita. Typické, svěží aroma červených bobulových plodů, především višní a malin s podtónem švestek. Chuť je intenzivní a současně svěží díky vyšší kyselině s tóny švestkových povidel třešňového kompotu a tmavé čokolády. Pevná struktura třísla a středně dlouhý závěr.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
José García se vinařství ujal v roce 2010, čímž se vrátil k rodinné tradici po návratu z Barcelony. Hospodaří na vinicích, které zasadil jeho dědeček mezi lety 1920 až 1940 na krásných strmých svazích. Vinice VALTUILLE se nacházejí v nadmořské výšce 500- 550mnm, zatímco CORULLON v nadmořské výšce 800-1000mnm, obě na jílovém, písečném a kamenném podloží. Je jediným vinařem z této oblasti, který pěstuje révu v obou těchto místech.
Vína odrážejí podstatu tradičního malého vinařstvi a hospodářství, které charakterizuje unikátní víno z oblasti Bierzo. Vyrábí vína s respektem k přírodě a kraji, podle myšlenky celeho vinařského rodu, aby vinice zůstaly dalším generacím. José svá vína popisuje jako čistá a upřímná. Odrážejí nejen oblast Bierzo, ale samotného vinaře.
Minimálně zasahuje do procesu výroby vína- bez ovlivňování teploty, pouze s přírodními kvasinkami a filtrace. Na vinicích klade důraz na biodiverzitu, nepoužívá pesticidy a víno sklízí zásadně ručně.