Grüner Veltliner Spitzer Point Smaragd 2022
Veltlín z Wachau, ideální k archivaci!
Kategorie: | VÍNA |
---|---|
Odrůda vína: | VELTLÍNSKÉ ZELENÉ |
Země: | RAKOUSKO |
Region: | WACHAU |
Ročník vína: | 2022 |
Obsah cukru: | Suché víno |
Objem lahve: | 0,75 l |
V barvě zaujmou žlutozelené a stříbrné odlesky. Chuť je plná, jemné tóny tropického ovoce, příjemná extraktová sladkost, živá struktura. Veltlín ideální k archivaci, čas ukáže jeho obrovský potenciál.
Vinice Spitzer Point na úpatí Setzbergu, Zornbergu a Offenbergu připomíná jeviště ve starém amfiteátru. Půda získala svou mineralitu z koluviálních usazenin odplavených z lokalit Setzberg a Offenberg. Srdcem Spitzer Point jsou vinice osázeny více než 60 let starou vinnou révou.
Vinifikace: Velký dřevěný sud / 10 měsíců na jemných kalech
Víno skvěle se hodící k telecímu a drůbežímu masu
Archivační potenciál: 15 let
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
WEINGUT JOHANN DONABAUM
Johann Donabaum je považován za jednoho z nejtalentovanějších mladých vinařů Rakouska, kde je mu přezdíváno „kometa Wachau“ a úspěchy jeho vín tuto přezdívku potvrzují. Mezi nejvýraznější ocenění jeho vín lze zařadit vysoké hodnocením Riesling a Grüner Veltliner v časopise Wine Spectator.
Relativně malé (cca 6,5 ha) vinařství Johann Donabaum se rozkládá v blízkosti města Spitz v oblasti Wachau. Vinice pokrývají jak strmé svahy, tak pro Wachau typické terasy. Vína jsou také ovlivněna chladným podnebím tohoto koutu Wachau, které se odráží v jejich jemné chuti, dlouhém závěru a ve vyváženosti svěžích kyselinek. Rozdíly v chuti a tónech vín stejné odrůdy jsou ovlivněny mineralitou jednotlivých vinic.
Tradice vinařství Donabaum začíná u pradědečka Jahonna Donabauma, který podnikal v zemědělství a vinohradnictví. V roce 1996 se rodina začala soustředit výhradně na prodej vín. Vinařství Donabaum kombinuje osvědčené tradiční postupy s moderními znalostmi. Vrací se k vinifikaci vína Smaragd ve velkých dřevěných sudech nebo používá kvasinky pocházející z vlastních vinic s cílem zvýšit komplexitu a trvanlivost vín.