Châteauneuf-du-Pape Habemus Papam 2013
Châteauneuf-du-Pape ceněné kritiky, potěší jako dárek nebo společník nejen při slavnostních příležitostech.
Kategorie: | VÍNA |
---|---|
Odrůda vína: | CUVÉE |
Země: | FRANCIE |
Region: | JIŽNÍ RHONA |
Ročník vína: | 2013 |
Obsah cukru: | Suché víno |
Objem lahve: | 0,75 l |
Châteauneuf-du-Pape je skvělé víno, které čerpá svou sílu a důvěru z půdy různých vinic, které leží v několika částech Châteauneuf-du-Pape ("Les Saintes Vierges", "La Font du Pape" a "Le Pradel"). Na etiketě je vyobrazen Jean XXII. Rodem z Cahors, který byl prvním papežem, který si zvolil Avignon jako bydliště. Rovněž zasadil papežské vinice a nařídil postavit v Châteauneuf-du-Pape nový zámek (château neuf). Stárnutí: 18 měsíců v sudech (foudres) a terakotových sklenicích.
64% Grenache, 25% Syrah, 10% Mourvèdre, 1% Counoise
94 bodů James Suckling, 94 bodů Robert Parker a 93 bodů Jeff Leve, The Wine Cellar Insider, ročník 2012 95 bodů Wine Enthusiast
James Suckling:
„Velmi přesvědčivý styl. Toto víno má co nabídnout, pokud jde o hluboce zaměřené ostružiny a červené ovoce, ale je to i struktura, která opravdu dělá skvělý dojem. Dlouhá, asertivní jízda, končí dokonale lahodným závěrem.“ (8/2017)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Santa Duc se nachází v oblasti Gigondas. Provensálské vinice mají vynikající pověst již od gallo-římském období a to díky plnému charakteru svých červených vín. Sami vinaři se řídí přísnými pravidly, která se dohodly dodržovat tak, aby kvalita vína z této oblasti byla všeobecně co nejlepší. Např. maximální výnos je stanoven na 36 hl na hektar, třídění hroznů,...
V roce 1874 byly postaveny první budovy tohoto vinařství. Již pět generací se podílelo na současné prestiži «Domain Santa Duc». Každá generace vylepšovala a modernizovala tak, že nyní patří toto vinařství mezi ty nejlepší a nejvyhlášenější v oblasti Gigondas.
Respekt. To je klíčové slovo, kterým se v Santa Duc řídí veškerá rozhodnutí týkající se vína. Víno je zde považováno za živou bytost, která má-li dobře prospívat, potřebuje být v rovnováze s prostředím. A to je vinařům úkol. Zde se o to starají s velkým citem, snaží se zachovávat biologickou rozmanitost prostřednictvím ekologického zemědělství. Průběžně pečují o půdu a pokud jde o zeleň, odstranění rohovinotvorné tkáně, rané sklizně, odstranění listů jsou pro ně samozřejmostí. Zralé hrozny jsou pak ručně sbírány a jemně rozdrceny. Poté jsou macerovány po dlouhou dobu, aby vína získala komplexní aroma a jemné třísloviny. A poté zrají ve vinných sudech nebo velkých sudech.
V Santa Duc, vědí, jak na to. Studená macerace za sklizně, fermentace s přirozenými kvasinkami, kultivace na kalech, plnění do lahví bez filtrace ... Vědí také, jak používat nové údaje zjištěné na základě výzkumů a zaměstnávají ty nejlepší techniky.
Grenache, Mourvèdre, Syrah a Cinsault - odrůdy pěstované tímto vinařstvím rostou na dvou druzích půd. Na vápnitých slínech z období křídy a na chudé červené kamenito-jílovité půdě původem z čtvrtohor. Kombinace těchto kontrastujících půd dává vyvážená vína, plná a přitom elegantní.